Is spiritualiteit meditatie en yoga?

Een bijdrage van: Elly de Lezenne Coulander

Eén van de tv-programma’s waar ik graag naar kijk, is Late Night met Humberto Tan. Niet alleen omdat hij prettig is om naar te kijken, maar omdat het een man is die zijn gevoelens durft te laten zien, aan heel Nederland nota bene.

Afgelopen donderdag waren Saskia Noort en Jan Heemskerk weer te gast om te praten over de verschillen tussen mannen en vrouwen. Altijd een leuk onderwerp en deze keer ging het over spiritualiteit. “Ha”, dacht ik, “interessant” en mijn oortjes gingen als vanzelf een standje wijder openstaan. Altijd leuk die twee als ze hun maandelijkse vraag aan elkaar stellen over de man/vrouw verschillen. Jan kaartte aan dat het voor mannen zo moeilijk is aan de spiritualiteit van vrouwen tegemoet te komen en vroeg aan Saskia om hulp. Het hele gesprek is te zien via deze link . Mooi dat zo’n onderwerp op zo’n luchtige manier aandacht krijgt op tv. Jammer dat de indruk wordt gewekt dat spiritualiteit zweverig is en niet down to earth. Om dan gelijk maar antwoord te geven op de vraag of spiritualiteit meditatie en yoga is: nee. Meditatie en yoga zijn een manier om je spiritualiteit te ontwikkelen en je kunt in die ontwikkeling zodanig doorslaan dat je zweverig wordt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAWat is spiritualiteit dan wel? Ik noem het bewustzijnsverruiming. Je oogkleppen steeds verder open laten gaan. Allereerst gaat het om je bewust te worden van je gedachten, gevoelens, emoties en woorden. De volgende stap is je bewust te worden van de kracht van jouw gedachten, gevoelens, emoties en woorden. Te beseffen dat je daarmee je eigen leven creëert en invloed hebt op wat er om je heen gebeurt, dus ook wat er met de aarde gebeurt. Elk moment kun je kiezen voor een positieve of een negatieve gedachte. Elk moment kun je kiezen om iets positiefs of iets negatiefs te zeggen tegen of over een ander. Elk moment kun je kiezen positief of negatief gedrag te vertonen. Ik schrik me dan ook naar als ik in een nieuwsrubriek op tv zie dat de politie in een bepaalde staat in Amerika als schietoefening op de foto’s van zwarte levende mensen laat schieten. Dat die mensen ‘not amused’ waren toen ze daar achter kwamen, is zacht uitgedrukt.

De reactie van de politie dat ze ook foto’s van blanke mensen daarvoor gebruiken, geeft aan dat ze totaal geen idee heeft van het effect dat dit gedrag op een ander heeft. En dan vinden we het gek dat er zoveel excessen in Amerika op dit vlak plaatsvinden als zelfs de politie die je beste vriend zou moeten zijn, het heel normaal vindt om zoiets vernietigends te doen? De volgende stap is dan ook verantwoordelijkheid nemen voor jouw gedachten, gevoelens, emoties en woorden, voor het effect van jouw gedrag. En dan zijn mediteren en/of yoga een hulpmiddel om die oogkleppen waar we mee oplopen steeds verder te openen. Zeker mediteren helpt om ons bewust te worden van het feit dat er meer is tussen hemel en aarde. Dan vegen we ervaringen van mensen die engelen zien, visoenen krijgen van gebeurtenissen in de toekomst, die aura’s zien, enzovoort, niet zomaar van tafel ook al hebben we ze zelf niet. Voor elke stap in dit bewustzijnsverruimingsproces zijn boeken te vinden en cursussen te volgen.

Als we ons er echt van bewust zijn dat we zelf verantwoordelijk zijn voor wat er in ons leven gebeurt, dat we voortdurend een keuze hebben om positief of negatief in het leven te staan, dat we zelf de schepper van ons leven zijn, dan is het tijd om onze gedachten, gevoelens, emoties en daden te leren beheersen en dat uiteindelijk stap voor stap bewust te gaan leven. Dat is voor mij spiritualiteit en dat heeft voor mij niets met zweverigheid te maken en ook niets met of je een man of een vrouw bent. Het is gewoon hard werken om dat voor elkaar te krijgen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAEigenlijk is spiritualiteit of bewustzijnsverruiming een voortdurende zoektocht naar wie we waren op het moment van onze geboorte. Diep van binnen weten we dat nog en op een bepaald moment in ons leven verlangen we daarnaar terug. Dat verlangen is kennelijk bij vrouwen groter dan bij mannen wat wellicht te maken heeft met de grotere gevoeligheid van vrouwen en de grotere (aangeleerde) rationaliteit van mannen.

We worden allemaal geboren als een spiritueel wezen of we nu een meisje of een jongetje zijn. We beheersen dan nog het afstemmen op een ander, het telepathisch contact maken, aura’s, engelen, overledenen zien. We weten dan ook nog waar we vandaan komen. We kunnen ons nog heel gemakkelijk uit ons lichaam losmaken om daarnaar terug te gaan. Allemaal kwaliteiten die we meestal in onze jeugd kwijtraken door vergetelheid en socialisatie. Helaas wordt er niet altijd positief gereageerd als een kind iets over een vorig leven vertelt of als het vertelt over engelen of visioenen die het ziet. Omdat die spirituele ervaringen en de reactie daarop voor een kind heel angstig kunnen zijn, passen we ons dan aan de wereld om ons heen aan en sluiten ons af voor deze kwaliteiten. Onze oogkleppen beginnen zich dan langzaam maar zeker te sluiten waardoor ons bewustzijn zich steeds meer verkleint. En dat is jammer, want ik kan je uit eigen ervaring vertellen dat het een hele klus is om dat weer in jezelf te ontwikkelen. Doordat mijn interesse verder ging, heb ik (weer) geleerd het onderscheid te maken tussen gevoelens van mezelf en gevoelens die ik van andere mensen oppak, over tijdlijnen van mensen te reizen, engelen en overledenen te zien, veranderingen in de energie aan te brengen met het doel om daarmee andere mensen te helpen. Het is mijn werk geworden wat ik doe door mijn bewustzijn verder te verruimen dan de gemiddelde mens, terwijl ik tegelijkertijd met beide voeten op de grond blijf staan, anders zou ik inderdaad gaan zweven.

stenengroepJa, er zijn mensen die (te) zweverig zijn en ja, er zijn ook mensen die te rationeel zijn. En ja, ik merk in mijn werk dat er meer vrouwen zweverig kunnen zijn dan mannen en dat mannen vaak rationeler zijn dan vrouwen. Wat dat betreft komen we alles in onze maatschappij tegen. Dus ‘so what’? Moeten we dan het hele begrip spiritualiteit dan zo maar even neersabelen als zweverig? Dan lijkt het me niet meer dan eerlijk om dat dan ook maar te doen met rationaliteit. Rare situatie krijgen we dan, want we hebben allebei nodig. De zweverigen hebben nog wat te leren om meer geaard te zijn en de rationelen om meer in contact met hun gevoel te komen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat we allemaal ergens in de buurt van het midden van zweverig en rationeel uitkomen. Er is dus nog werk te doen.

Wat zou het leuk zijn als dit artikel op het bureau van Humberto Tan terecht kwam. Wie weet zou hij me dan uitnodigen om over gewoon spiritualiteit te praten. Mmm, misschien is dat te hoog gegrepen, hoewel gedachten zijn krachten. We zullen het zien.

Elly de Lezenne Coulander

Januari 2015

2 gedachten over “Is spiritualiteit meditatie en yoga?

  1. bobkukler

    Het zou mooi zijn als je uitgenodigd wordt bij Humberto Tan ;-). Ik wil wel met je mee om dit onderwerp vanuit de man te belichten; en eigenlijk is dat niet heel veel anders dan vanuit het perspectief van de vrouw.

Reageren mag hier:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s