November: Uitdaging om echt te communiceren

Bijdrage van: Elly de Lezenne Coulander

Bijna dagelijks gebruik ik het Siberisch stenenorakel voor veel van mijn cliënten. Het is iedere keer weer verbazend hoe snel ik daarmee naar de kern van een vraag kan komen. Voor mijn maandelijkse voorspellingen stel ik dan ook altijd de vraag wat de maand ons gaat brengen. Deze keer is al heel snel duidelijk dat het een redelijk rustige maand is. binnenWe richten ons meer naar binnen. Dat is natuurlijk niet zo gek, want het is door de overgang naar de wintertijd vroeg donker. Wat is er dan niet heerlijker dan lekker thuis te blijven bij de brandende haard met een glas wijn en een heerlijk boek bij de hand.

Onze uitdaging deze maand is om onze communicatie eens onder de loep te nemen. Dat is uiteraard een groot begrip. Mijn ervaring is dat de meesten onder ons wel hebben leren praten, maar niet hebben leren communiceren. Daar schaar ik mezelf trouwens ook onder en het heeft me heel wat moeite en tijd gekost om ook echt te leren communiceren. En nog steeds kan ik niet zeggen dat ik nooit meer in mijn oude gedrag terug val. Dus is het best wel een uitdaging om naar je eigen communicatie te kijken. Het is wel de moeite waard, want het kan naar boven brengen waarom je altijd ruzie met iemand krijgt, of waarom je in de verdediging schiet of de strijd aangaat, of waarom er nooit naar je geluisterd wordt.

Communicatie is zo’n ontzettend belangrijk onderdeel in ons leven en we zijn er zo ontzettend slecht in doordat de meesten van ons dat van huis uit niet leren. Als kind krijgen we zo vaak boodschappen te horen als: dat mag niet, laat dat, niet huilen, groot zijn, als grote mensen praten houd jij je mond. Dit soort programmering zorgt ervoor dat we vast wel een hele avond kunnen praten, maar zonder eigenlijk iets te zeggen. Wat zou het toch heerlijk zijn als we als kind al leren om onze gevoelens onder woorden te brengen zonder afgestraft te worden. Dat zou in ons volwassen bestaan heel wat angst voorkomen waardoor we ons kunnen richten op wat er in ons zelf omgaat en dat aan je gesprekspartner(s) duidelijk te maken. Omdat we dat liever niet doen richten we onze aandacht maar al te vaak op wat een ander in onze ogen fout doet en maken we dat die persoon in niet mis te verstane woorden duidelijk. Dan vinden we het ook nog raar dat die ander dan in de verdediging schiet.

Het is dus best moeilijk als je dat niet geleerd hebt om zodanig met elkaar te praten dat we de ander in zijn/haar waarde laten en bij onszelf blijven als we de ander iets duidelijk willen maken. Toch begint dat echt bij jezelf. Door te voelen wat het gedrag van die ander met jou doet, kun je dat die ander vertellen zonder te wijzen met dat vingertje van jij dit verkeerd en jij dat verkeerd. buitenVraag jezelf vervolgens af wat jouw behoefte in deze situatie is. Wat kan die ander doen om jou een prettiger gevoel te geven en vertel dat die ander met de vraag of hij/zij je daarin tegemoet kan komen of daaraan wil meewerken. In het kort is dat de manier waarop we vredelievend met elkaar kunnen communiceren. Als we dat zouden kunnen, dan maken we een enorme sprong vooruit. De energie van deze maand werkt eraan mee dat we een sprong vooruit kúnnen maken. Er zijn boeken en cursussen in overvloed om je daarbij te helpen. Dat zal niet iedereen lukken, maar toch des te meer mensen zich gaan bekwamen in een vredelievende communicatie des te beter, want op den duur werkt de wet van de grote getallen.

Wat me verder opvalt in het orakel is dat het beter gaat wat de werkgelegenheid betreft en ook op financieel vlak gaan we de goede kant uit. De transformatie die nodig is om van een economie gerichte cultuur naar een mensgerichte cultuur te gaan komt heel langzaam dichterbij. Dat gaat echt stapje voor stapje en ongetwijfeld ook af en toe een stapje terug. Het gaat nog wel een poosje duren voordat er zoveel bewustzijn is dat het belang van het geheel voorop komt te staan en het belang van die paar rijken die de dienst uitmaken afkalft. Daarvoor is het nodig dat we ons gaan afvragen of de waarden en normen die we van huis uit meegekregen hebben en in de loop van de tijd hebben vergaard nog wel van deze tijd zijn. Doe dat ook met je overtuigingen. Dan zul je merken dat verschillende normen, waarden en overtuigingen je nu eigenlijk blokkeren om te zijn wie je werkelijk bent. Weet je, principes zijn er om je leven te leiden, niet om het te belemmeren. Doe dus net als Prins Claus met zijn stropdas, gooi weg wat je niet meer dient. Dan zul je merken dat de wereld er heel anders uit kan zien. Dan begint er een nieuwe ronde waarin je in staat bent om je eigen uniciteit te laten stralen. Nieuwe ronden, nieuwe kansen, dus wat let je, pak die kans.

© Elly de Lezenne Coulander   November 2014

Reageren mag hier:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s